Vad passar bättre till jul än en härligt crunchy granola med smak av pepparkaka.

Ingredienser

1 msk kanel, mald
1 msk nejlika, mald
1 msk ingefära, mald
1 dl hackade, blandade nötter
1,5 dl solroskärnor
4 dl rågflingor
7 dl havregryn
1,5 dl vatten
0,75 dl solrosolja
0,5 dl lönnsirap
1,5 dl torkade tranbär
1 plåt Pepparkaksgranola

Gör så här

Rör samman kanel, nejlika och ingefära i botten på en stor bunke. Grovhacka och häll ner nötterna och tillsätt solroskärnor, rågflingor och havregryn. Smörj en långpanna med olja (alternativt klä den med bakplåtspapper) och bred ut blandningen däri. Blanda ihop vatten, solrosolja och lönnsirap, och ringla över grynen. Krama in vätskan med händerna. Det gör inget om det bildas klumpar, det ger bara extra crunch. Sätt in formen i mitten av ugnen i 30 minuter på 175 grader. Rör om i granolan var tionde minut. Blanda i tranbären när müslin svalnat, och förvara i lufttät burk. Servera med Yogoat vanilj.

Receptet och bild framtaget av Helena Elm @baraenkakatill